Září 2020

Za padák se pochytáme, velké kolo uděláme, ručičky si podáváme, protože se rádi máme… Píseň svolala děti k padáku, který se proměnil v trampolínu a hned zase v kolotoč pro Kulíška. Potom už: Kulíšek letí a zdraví děti….Nejdříve Kulíšek zjistil, jak se které dítě jmenuje, každého pozdravil a pohladil a už děti pozval do vláčku. Každý si musel utrhnout lístek, který mu průvodčí Kulíšek procvakl a Hůůůů, už se jelo. 1.zastávka Kadibudková (tady se bude čůrat, kakat a mýt ručičky), 2. zastávka Pískoviště s hlínoviště (tady si děti hrají), 3. zastávka Maringotka-tady se bude spát, 4. zastávka Jurta – tady někde bude stát (všichni najpatě čekáme, kdy už se panu jurtaři odblokují záda a konečně přijede postavit tu jurtu, která měla být jotová do konce srpna!!! to jsou nervy).

Batůžky si nasadíme a na cestu vyrazíme…děti s batůžky spočítáme u branky (štronzo-kouzelné zaklínadlo z nich udělá sochy, aby mohly být správně spočítány) a hurá na výpravu. Čeká nás celý den v lese-když jurta ještě nestojí. Ale ještě před lesem se nastříkáme repelentem a musíme si říct, jak dodržovat OČÍČKOVÉ PRAVIDLO (děti musí pořád vidět aspoň 1ho dospělého).

Naše výprava míří k lesní vaně a nejprve nás čeká mytí ručiček a svačinka u kempingových stolečků. Pak už si celé dopoledne hrajeme. S klacíky, stavíme lesní domečky, kopeme hlínu, ale také na houbičky, na schovávanou, na rybičky a rybáře nebo ovečky pojďte domů.

V poledne přiveze Dominik termobox s obědem a najíme se. Některé dětičky si vyzvednou rodiče, ostatní si zalezou do spacáku a poslouchají pohádku – čteme zrovna Dubánky. Po četbě jdou předškoláci na jiné místo v lese plnit svoje úkoly a vrací se zpět až na svačinku. Někdy musí vzbudit malé spacákové housenky, které nechtějí vylézat. Po svačince vše sbalíme a vracíme se do Kulíška, kde už číhají rodiče a děti odcházejí domů. Takhle nějak vypadaly naše první dny v Kulíšku.

Později jsme se ještě učili KLACKOVÁ PRAVIDLA (hrajeme si s klackem ne delším, než po pupík, pokud potřebuji přemístit delší klacek, táhnu ho za sebou jako ocásek…) a také jsme klacky opracovávali škrabkami a nožíky.

Víla Letněnka nám také přinesla ovoce-učili jsme se píseň Jablíčko červené. Ovoce jsme počítali, ochutnávali, hráli s ním na prodávanou, vařili švestkové knedlíky a jablečný kompůtek… Během ovocného týdne byla konečně dostavena jurta a o víkendu jsme celý tým šoupali nábytkem sem a tam, abychom našli optimální rozmístění všech věcí v jurtě a v pátek jsme v jurtě poprvé obědvali.

Víla Letněnka nám také přinesla obilí. Učili jsme se, jak ho sedláček pěstoval a zpracovával-opět s písní Víte-li pak jak sedláček. Nechybělo ani mlácení obilí -cepy jsme si vyrobili z klacků…a co jsme si vymlátili, také jsme si namleli na ručním mlýnku. Ve středu jsme si z mouky upekli na pánvi placičky s rozinkami a semínky. Mňam. Nechybělo ani divadélko-kuřátko a obilí. Tento týden jsme se s dětmi učili používat jurtu-kde má kdo své místo, kde se myjou ručičky atd…

Léto a teplé počasí skončilo a tak jsme během celodenního pátečního deště vílu Letněnku dali spát do lesa, do domečku, který jsme postavili ze zbylé slámy. Už se budeme těšit na skřítka podzimníčka.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.