Únor 23

V únoru jsme si povídali o řemeslech a povoláních. Vytáhli jsme staré dobré lidové písně, ve kterých se spousta řemesel schovává: Kalamajka, Pec nám spadla, Pekař peče housky, Já do lesa nepojedu, Skákal pes, Kolo kolo mlýnský atd. Povídali jsme si, co dělají naši rodičové, když jsou v práci a taky nám to děti nakreslily. Hráli jsme pantomimickou hru Na řemesla, kdy jeden předváděl a ostatní hádali, co je to za řemeslo.
V dalším týdnu jsme si ukazovali složky Integrovaného záchranného systému….no prostě jsme si hráli na hasiče, policisty a záchranáře. Učili jsme se, kdy je máme volat a taky jak. Pomohla nám v tom básnička: 150 hasiči, oheň jenom zasyčí. 155, doktor je tu hned. 158 znám, policii zavolám. Hráli jsme s obručemi oblíbenou pohybovou hru na autíčka, která jezdila podle barev na semaforu. Občas autíčka i nabourala a pak jsme jako „volali“ záchranku a policii i hasiče. Poslechli jsme si pohádku O červeném autíčku, které se nechtělo učit značky a pak nabouralo a taky jsme si autíčko nakreslili. Jeden den jsme měli zdravovědu a Eva dětem pomocí těstíčka a kečupu namaskovala hrozivé zranění na ruce. Jiné děti-páni doktoři, potom zranění obvazovali obvazem.
V pátek 10.února jsme jeli do divadla Lampion na Čarovnou zimní pohádku.
Dále jsme slavili Masopust. Předškoláci připravili k odpolední svačině báječné marmeládou plněné koblihy a hned druhý den přijel do Kulíška Puppenteátr s pohádkou Světový koblížek. Koblížek, nejen že utekl dědečkovi a babičce a různým zvířátkům. On utekl také k cirkusu a bavil děti svými kousky. Po skončení divadla (koblížka sežrala jako vždy liška) s dětmi paní herečka zatančila a zazpívala na masopustní písničky. Jeden taneček jsme potom opakovali a zahajovali s ním naše masopustní reje: Masopust držíme, nic se nevadíme. Oblíbená byla také hra Skákej medvěde (dítě v masce medvěda honí kamarády) nebo Hojačky (děti musí hrát na chřestidla: stojačky, zazáďačky, hlavů dolačky…). Děti byly na masopustní obhchůzce u Emičky a Viktora Škarohlídových a jejich maminka nám upekla vynikající mufiny. Děti si hráli na jejich zahrádce a bylo to moc pěkné.
Na masopustní úterý děti pohřbily basu (tedy spíš staré housle ve futrálu zahrabaly do štěpky) a byl konec Masopusta.
Na Popeleční středu jsme si šli udělat ohníček, na znamení půstu jsme si nakreslili uhlíkem křížek na čelo a povídali jsme si, od čeho bychom se mohli postit (sladkosti, hry na tabletu…) Když už jsme měli ten ohníček, opekli jsme si chlebíček a druhý den i jablíčka. A v pátek jsme si vyzkoušeli práci pekaře-upekli jsme si opravdickou pizzu k obědu.
Začali jsme krom lesa navštěvovat i louky u pískovny, kde nebylo tak hrozné bláto jako v lese a ve vysoké trávě měly děti domečky a mohly lézt na ořešáky, které tam hojně rostou. Předškoláci se učili zpracovávat ovčí vlnu a prováděli různé ruční práce s klubíčky (bambule, motání šňůry, tkaní na kartonu). Kristina do školky přinesla opravdické housle, takže si některé děti na ně zkoušely hrát. Káča Judová na zpívání donesla ze ZUŠ nové hudební nástroje (triangly, rolničky, činely, tamburínu).
Děti hezky přijaly nového chlapečka Sebika a už se moc těšíme na jarnější počasí, až budeme celé dopoledne jen venku a nebudou nám mrznout ručičky.
Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.