PROSINEC 22

Než začal advent, vyrobili jsme si s dětmi adventní věnce a při každém obědě jsme si děti zapalovali svíčky. Měli jsme pro ně speciální velké zápalky a učili jsme se, jak se u stolu při hořících svíčkách můžeme chovat.

Také jsme na každý den měli připravený úkol v adventním kalendáři z ruliček od toaleťáku.

Začátek prosince se nesl ve znamení Mikuláše, čerta a anděla. Zpívali jsme píseň Kráčí Mikuláš s berličkou, hráli jsme si na peklo a jako čerti jsme si kradli kouzelný chlup (pohybová hra). Pomáhali jsme také Mikulášovi v nadělovat buráky-hodné děťátko (Krtistina) dostávalo na tácku od každého nejdříve 1, potom 2 …až 5 buráků. Děti trénovali jemnou motoriku, rovnováhu a počítání zároveň. K páteční skupince přišel nadělovat Dominikuláš.  S předškoláky jsme četli krásnou knihu od Petra Čecha O čertovi. Společně jsme pekli také čertovsky dobré perníčky. K druhé skupince přišli Mikuláš, anděl a čert (manželé Johánkovi a Dominik) a představte si-děti dostaly mandarinku, křížaly a buráky a nikdo z dětí neplakal!!!

V prosinci jsme také podnikli předvánoční výlet do Velvar. Jeli jsme vláčkem a šli do nádherně zrekonstruovaného kostela sv-Jiří, kde na nás čekala Kateřina Klička Linhartová a měla pro nás připravený výukový program Vánoce-příběh světla. Při programu jsme si povídali, sledovali stínové divadlo o narození Ježíška a hráli na hudební nástroje. Na konci jsme si vytvořili takové okénko z barevných fólií-parafrázi na vitráže, kterých bylo v kostele habaděj. Po programu jsme šli k Víškům domů. Děti si pohrály v pokojíčku, dali si obídek a nechybělo ani spinkání s pohádkou v ložnici.

V následujícím týdnu vrcholila epidemie respiračních nemocí. Onemocněl i Dominik s Evyčkou a skoro všechny děti. Zdravá byla jen Kristina, které pomohla Jana Chadimová, která si takto vyzkoušela práci v Kulíšku a mohla se rozhodovat, jestli takovou práci přijme. Venku byl sníh a na chodníku i silnici ledovka a bylo to velice dobrodružné.

Poslední týden před Vánoci už jsme se jakž takž uzdravili a navštívili Káču Judovou-naši hudebnici doma. Káča měla na Kulíšky uchystané všelijaké hudební nástroje: kytaru, violoncello, metalofon, xylofon, chrastidla, triangly atd. Zazněla koleda o dobrém králi Václavovi, katalánská Fum fum fum, na metalofon jsme doprovázeli koledu Byla cesta, byla ušlapaná. Na violoncello Káča doprovodila koledu Pásli ovce Valaši. Nesměli chybět oblíbení Byli 4 koledníci a Červená, zlatá, zelená… Potom byla svačinka s cukrovíčkem a při odchodu si Kulíšci zaklouzali z terasy po klouzačce do sněhu.

V naší jurtě se hrálo také vánoční divadlo s nádhernými ručně vyřezávanými loutkami, které tvořila Katka Pavloková (maminka Rózy). Na pomoc si vzala syna Frantu s housličkami, sestru Kláru Jirsovou s dcerkami Luisou a Josefínou. Zahráli nám krásný příběh o zrození Ježíška i s několika koledami.

S předškoláky jsme nazdobili ministromeček z jedlových větví a vyráběli postavičky do venkovního Betléma. Vše bylo nachystáno a tak jsme se těšili, co dostaneme za dárečky. V úterý byl pod stromečkem tajemný kyblík a také borové šišky a sádlo. Na co to asi je? Aha, v kyblíku jsou slunečnicová semínka-to je na výrobu šiškového krmítka na zimu pro ptáčky. Hotová krmítka jsme šli navěsit do lesa a najednou se ztratil Dominik s Evyčkou a na cestě tam stál Josef s Marií a zpívali Narodil se Kristus pán…a odvážné děti za nimi šly samy lesem a za odměnu se mohli podívat na Ježíška, který spal na seně v jesličkách (krmelci) a hlídal dárečky a cukroví. Každé dítko dostalo maličké Kulíšátko v postýlce z krabičky od sirek.

Ve čtvrtek byl pod stromečkem Dubánčí kalendář na rok 2023 a spousta výtvarných potřeb-to bylo radosti!

Prosinec jsme završili vánoční minibesídkou, na které vystupovalo pouhých 5 dětí !!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.