PROSINEC 2019

Začal advent-čas pčekávání příchodu Ježíška a Kulíšci dostali tajemný adventní klendář. Byla to rulička papíru, ale krom dnů nebylo vůbec nic napsáno. A mohl za to zmizík. Takže každý den Kulíšci museli vybarvit jedno políčko inkoustem a objevil se úkol pro onen den.
V prvním týdnu jsme se těšili na Mikuláše. Káča nás naučila písničku, jak Kráčí Mikuláš s berličkou….a také básničku, kterou jsme vyťukávali dvěma vlašskými ořechy o sebe. A pak to přišlo-do Kulíška přišel Dominikuláš!!! A ptal se, jestli jsme byli hodní a když jsme mu zazpívali, podaroval nás buráky!!! Čert naštěstí nepřišel, tak jsme si ho s dětmi aspoň vyrobili. Jednou papírového a jednou z přírodnin a kulatého odřezku dřeva. Na svatou Barboru nás zase adventní kalendář poslal na třešňové větvičky…
První prosincový týden jsme zakončili výletem do Prahy, na betlémy v Betlémské kapli. Museli jsme dávat veliký pozor abychom se mezi spoustou dětí a betlémů neztratili, ale stálo to za to. Betlém s jezdícími vláčky, mlýn, co přesýpal kuličky, opravdický potok s mlýnským kolem a rybami a spousta řemesel a krásných betlémků – to byla nádhera.
V dalším týdnu jsme se neudželi a napsali dopis Ježíškovi. Dopisy jsme zavěsili v lese na stromy aby byly Ježíškovi blíže a on si je mohl lépe přečíst. Předškoláci také pomohli s tvorbou vánočního stromečku z opracovaných klacíků.
Následoval výlet do Velvar. V kostele sv. Kateřiny nás čekala Kateřina Klička Špičková a pozvala všechny na stínové divadlo o narození Ježíška, které děti doprovázely na hudební nástroje. Potom se řádilo, jedlo a odpočívalo u Víšků doma a zase vláčkem frrr do Libčic.
V Kulíšku se pekly perníčky a vyráběly ozdoby z buráků. A přišla i svatá Lucie. Stalo se to v lese a byla to nádhera. Lucie, celá v bílém s vlající vlečkou a bílým zobákem, s perutěmi v ruce obcházela stromy a ometala je. Potom přišla blíž a ometla odvážné děti, které se nebály přistoupit. Pak zase mlčky zmizela mezi stromy.
Poslední zpívání s Káčou se odehrálo u Káči doma. Slunce svítilo skrz prosklenou terasu a v jeho záři Káča s lyrou vyprávěla a zpívala o dobrém králi Václavovi… Potom jsme si vyzkoušeli zvuky všech možných ptáčků a do toho následovala písen Sedzi vrabček na piliri a hitovka Bude zima, bude mráz. Tu Kulíšci doprovázeli na veliký xylofon a chrastidla. Nemohli chybět oblíbení 4 koledníci a Červená, zlatá, zelená. Té slušely triangly a dřívka. S violoncellem jsme zapěli Pásli ovce Valaši a nakonec se holčičky roztančily na Štědrej večer nastal a Nesem vám noviny.
K Vánocům zbýval jen krok a předškoláci zvládli vyrobit skvělý pomerančový Betlém u vchodu do školky. V lese jsme rozkrojili jablíčko (byla v něm hvězdička), pouštěli ořechové lodičky se svíčkou a věštili budoucnost, dali si cukroví, zazpívali a každý dostal dáreček. Knížku o lesní šklolce, do které chodí zvířátka a po lijáku si vyměnila kožíšky, až je maminky nemohly poznat  : )
Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.