Duben 19

Na Apríla děti tak trochu pracovaly místo dospělých-počítaly kolik jich je, v maringotce vyprávěly pohádky, řídily si svou předškoláckou přípravu. Jinak se celý týden nesl v duchu příprav na slavnost vynášení Morany. Na pasece jsme našli vhodné klacky, nasbírali Moraně do bříška suché listí, Moranu jsme oblékli, namalovali jí obličej, navlékli korále a hlavně – naučili jsme se říkadla a písně, které Moranu vyprovodí. 
Hitem měsíce se krom písně Morena Morena stala píseň Čáp letí přes moře, na kterou jsme úspěšně i tančili.
Kulíšci dostali kelímkov lupy. Prvně s nimi zkoumali jarní květiny: dymnivky, fialky, sedmikrásky, orseje, sasanky… Někteří si zvládli vyrobit i svůj herbář. Začali jsme po ránu cvičit jógu.
S potěšením jsme zjistili že ptačí budka-sýkorník, který jsme před několika lety umístili na dubový plácek, je osídlen párem sýkorek modřinek, které pilně krmí mláďata.
Oslavili jsme Velikonoce a veliký úspěch sklidila hudební hádanka…Vajíčko. Vajíčka jsme také všemožně zkoumali, nemohl chybět pokus- vejce naložené v octě, jemuž se rozpustila skořápka a ono skákalo jako hopík! Pokusně jsme šlehali oddělený bílek a žloutek a pozorovali výsledky….abychom obě složky zase spojili, vrhli na pánev…a pošmákli si na báječné omeletě.
U vchodu do Kulíšku se usídlily slepice, kterým Kulíšci zdobili vajíčka. Letos byla vajíčka chlupatá od ovčí vlny a třpytivá od třpytek, které jsme na sobě nacházeli ještě dlouho poté.
Dobroudružnější povahy si přišly na své při Velikonoční bojovce, na kterou nás doprovodili někteří rodiče s dětmi na dni otevřených dveří.
Domácí zvířátka jsme si zopakovali s písní Když jsem já sloužil….a také jsme do našeho cvičení zařadili pozici kočky, psa, zajíce a kobry. V den, kdy moc nefoukalo, jsme zvládli nakreslit i báječné kočky. Není ale nad to, zažít si opravdová zvířata. Vyrazili jsme za koníky do Dolan. S páteční výpravou jsme krom jízdy na koních zažili i letní cachtání na břehu Vltavy, sběr škebliček…úplně jako o dovolené. S úterní výpravou jsme si víc užívali jízdy na klisně Majce a poníkovi Lojzovi, odpočívali jsme ve stanu a užili si krásný den.
Zdá se to neuvěřitelné, ale zažili jsme i celodenní déšť. Čarodějnický oheň v něm opravdu dělat nešel, ale zato jsme si nasbírali bylinky na lektvar a v altánku jsme si s ním zahřívali studené ručičky i bříška. Vyčarovali jsme také sopku za pomocí sody a octa.
Začali jsme zkoušet práci s masážními kartami, kdy se děti ve dvojicích masírují podle návodu (např. dělají na kamarádových zádech palačinky, píšou na záda jako na tabuli atd…)
V lese děti staví domečky, vyřezávají si nástroje, hitem je lesní houpačka, kterou dětem dělá Dominik z lana a klacku, které zavěsí na strom, hrajeme na schovávanou, rybičky rybáři jedou a další oblíbené hry.
Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.