Leden 2019

Nový rok jsme tradičně oslavili s písní Fanfrnoch, která přímo vybízí k doprovázení oním hudebním nástrojem, který vydává tak báječné prdivé zvuky. Fanfrnoch lze vyrobit snadno-stačí udělat díru na dně plastového kelímku a jím pak prostrčit umělý provázek s uzlem na konci. Provázek je potřeba namočit a stisknutými prsty po něm klouzat a klouzat. Do třech králů je ještě období vánočních koled, nezapomněli jsme ani na ně. Počasí se vyzimnilo a Kulíšci se dočkali sněhu ke klouzání, sáňkování a bobování. Experimentovali s propojenými boby, nejvíc se podařilo 7 kusů. Bohužel jízda končívala hodně brzy, protože se vždycky někdo vyboural. : )
Během tříkrálového týdne se Kulíšci naučili Tříkrálovou koledu a od Káči si vyslechli báječné vyprávění o čtvrtém králi. Nechyběly ani papírové koruny potiskané bramborovými tiskátky či obrázky tří králů ve vánici, kterou jsme malovali kartáčky na zuby. Vrcholem však byly tříkrálové bojovky v lese. Kulíšci se zpěvem proměnili v opravdové krále-mudrce a putovali za Ježíškem. Cestou museli přejít kládu, překonat příkop, najít zahrabaný provaz, podlézt klády, chytit se za ruce a projít bezpečně písečnou bouří a přeručkovat po laně do stromu ke stromu. Jako dar dotáhli Ježíškovi klacek, poklonili se a zazpívali.
Následoval Vesmírný týden. Vesmír, to je obrovské téma plné vzrušení a nových objevů. Objevovali jsme planety, hvězdy, mlhoviny, dvojhvězdy či supernovy. Dozvěděli jsme se, jak kosmonauti žijí ve vesmíru, jak jedí, spí, chodí na záchod. Kulíšci vytvořili překrásné obrázky vesmíru, planet, mlhovin…
V lese se začalo kácet, musíme tedy s Kulíšky chodit do lesa přes louku. Na louce si Kulíšci rádi hrají na planety a obíhají kolem sluníčka. V lese se zastavujeme v tzv. Lekárně-kešce ve tvaru boudičky, která když se otevře, tak zachrochtá a vyskočí z ní veliký pavouk! Fuj to jsme se lekli.
Objevujeme posed u pole a lezeme na něj. Kulíšci v lese našli zatoulaný nafukovací balónek a experimentují s ním, jestli z posedu spadne až na zem nebo zůstane ve vzduchu…
Kulíšci navštěvují Svět papíru-úžasné taneční představení divadla Ponec. Děti sedí na jevišti a mohou se zapojovat svým pohybem či zvukově dotvářet vystoupení pomocí listu papíru. Naši Kulíšci se podle svého zájmu zapojovali a na rozdíl od jiných dětí, neměli problém se závěrečným úklidem, který patřil k představení.
Povídali jsme si také o mapách a o různých kontinentech, Thelma dětem vyprávěla o svých úžasných dobrodružstvích na cestě po Kambodže, za což moc děkujeme. Učili jsme se též píseň 5 minut v Africe a kreslili žirafy nebo plameňáky. Předškoláci hráli stolní hru, při které zachraňovali zvířata na jednotlivých kontinentech.
Poslední lednový týden se nesl v duchu poznávání zimy v plusových teplotách. Každé ráno Kulíšci začínali zpěvem písničky „12 měsíců“ a povídáním si o specifických znacích zimy. Sněhuláky jsme stavěli na papíře z papírových kuliček, předškoláci si vyhráli s tvorbou papírových vloček a barvení ledu jsme také zkoušeli. Bohužel voda nezmrzla (třeba ještě zmrzne), ale i tak to bylo príma.  I zimní sporty jsme si užili, nejvíce při vypravování zážitků z hor, ale také pantomimickou hrou.
Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.