PROSINEC 2018

V běhu světa a dní zapaluji první svíci adventní – s takovou průpovídkou jsme celý advent zahajovali slavnostní oběd a děti se střídaly v zapalování svíček.

Hned na začátku prosince navštívil naší školku Mikuláš. Nebyl to obyčejný Mikuláš, ale Dominikuláš. A přišel dětem vysvětlit, jak poznají, jestli jsou hodné nebo zlobivé. Když se chováme dobře, sami se cítíme dobře (obrázek smajlíka) a zároveň našim kamarádům nepůsobíme smutek nebo bolest (obrázek přeškrtnutého plačícího obličeje). Děti Dominikulášovi zazpívaly píseň Kráčí Mikuláš s berličkou a potom dostaly jako výslužku buráky. Venku jsme hráli čertovsko-andělskou honičku a trénovali jsme také čertí školu: čert musí umět: blll blll blll, poskakovat po jedné i druhé noze, kroutit ocasem atd… Mikuláš čert a anděl nám také posloužili jako inspirace k výtvarným činnostem: malovali jsme čerty temperou, zkoušeli jsme modelovat z modelíny, anděly jsme zase vytrhávali z papíru a lepili.

V dalším adventním týdnu Kulíšek navštívila sv.Lucie a zkontrolovala, zda je uklizeno. Kulíšci pekli perníčky a také vanilkové rohíčky, vyráběli svíčky z včelího vosku a také svíčkové lodičky z ořechových skořápek. Hitem se stala koleda: Byli čtyři koledníci – o tom, co dostali od zvířátek v lese : )

Poslední adventní týden jsme započali hraním a zpíváním doma u Bětušky Rabové, jejíž tatínek nás doprovodil na basu. My jsme mu zazpívali: „A ty Franto na tu basu dudlaj dudlaj dudlajdáááá…“

Hráli jsme si divadélko s plstěnými figurkami o tom, jak se narodil Ježíšek. Venku jsme to zkoušeli jako činohru-děti byli herci, jen Ježíšek byl panenka.

Vyrobili jsme si také parádní vánoční rybky se zlatými šupinami, plstěné andělíčky nebo ozdoby ze šišek. Nejoblíbenější koledy byly: Pásli ovce Valaši, Byli 4 koledníci a Půjdem spolu do Betléma. Před Vánoci jsme se ještě dočkali sněhu a 2 dny jsme parádně sáňkovali a bobovali, i sněhuláky postavili. V lese čekal Kulíšky i schovaný dárek ve zlatém papíru: KLIK KLAK stavebnice na druky, ze které se dají skládat pohyblivé figuky či vláčky.

Na zimní slunovrat jsme šli s dětmi uspat skřítka Podzimníčka a hledat Zimníčka, povedlo se a na rozoučenou si každý Kulíšek vybral dáreček pro sebe-jeden malý poklad -drahokam.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.