Leden 2017

Hned první den lednové školky jsme s dětmi byli na radnici na dni otevřených dveří. Prohlédli jsme ji celou včetně kanceláře pana starosty. Ten si na nás udělal čas a povídal si s dětmi, o tom co je zajímá. Vzal nás i na terasu městského úřadu odkud je opravdu pěkný výhled na město.

Byl tříkrálový týden a tak každá skupina si užila tříkrálový pochod lesem s korunami na hlavě. Samozřejmě nechyběla ani písnička.

V pátek večer se potom sešli učitelé na tříkrálové večeři na Báře. Nejen že se společně dobře najedli, ale i vyřešili spoustu školkových věcí.

DSC_0280[1]Další týden začal padat sníh a uhodily velké mrazy. Nebyla náhoda, že přesně tento týden Kulíšci vyráželi do Zemědělského muzea v Praze na Recykles 2. Každá návštěva byla s jinou průvodkyní a tudíž jiná. Děti zvládly všechny všetečné otázky průvodkyň. Potvrdilo se nám, že toho o lese vědí opravdu hodně. Dny v muzeu ale byly i o traktorech a rybách. Moc jsme si to užili.

DSC_0376[1]Když napadne sníh, musí se chodit bobovat a tak jsme chodili na Hostibejk, na dopravák, na Kochmanku, na Rusavky.

Když se nejezdilo tak se barvilo. Ptáte se co? Sníh a to sněhové bábovky a dorty, sněhové stavby. Děti dle vlastní receptury vyráběly drahokamy.

Mráz nás vyhnal na vlakové nádraží, kde se dá v teple svačit a pak odjet do Minic. Díky tomu jsme objevili novou cestu na Rusavky, prohlédli si mlýn z druhé strany, našli dobrý terén se stromy na lezení a objevili podchod na druhou stranu kolejí.

DSC_0353[1]Díky mrazu a sněhu děti dobře pochopily, důležitost krmítek. Ta jsme vyráběli a rozvěsili na spodní cestu ke studánce a na vršek louky, kde se k nám připojili i místní. Krmítka pravidelně plníme zrním od vás. Naskytá se nám u toho příležitost vidět ptáky z blízka, když se včas ztišíme a i to se učíme. Navíc pod krmítky lze nalézt stopy a i těch se učíme všímat. Zpívali se a tančili dvě písničky a to Kdo ťuká na okénko a Vrabec a sýkorka.

Kromě sněžného výtvarky se vystřihovali a vybarvovali ptáčci, stříhali se vločky a muchlali sněhuláci z papíru. U nich si navíc děti vyzkoušely kouzlo s bílou voskovkou.

Některé pak z nadšení z tohoto kouzla vytvářely záložky do knížek.

Úterní skupina značně oslabena nemocí navštívila školu Pod Budčí v Zákolanech. Předškoláci se zúčastnili českého jazyka a ostatní si hráli a vyráběli ve školce. Cestou domů jsme vystoupili v Minicích a pěšky došli na dopravák.

Blanka a Sára

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika Kulíšků, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.