Březen 2022

První březnový den se ještě nesl v duchu masopustu. Šli jsme na masopustní obchůzku k Emičce-cestu nám značily fáborky a obrázky masopustních masek i s povídáním-za což moc děkujeme Emičky mamince. Všechny masopustní masky se na zahrádce seřadily do kruhu a zazpívaly, zatančily a zahrály masopustní hry, za což dostaly hrozně dobré koblížky. Potom už jsme s dětmi prohlíželi králíčky a slepičky a svačilo se a užívalo krásného dopoledne.
Následovala Popeleční středa. Vyprávěli jsme si, jak po skončení masopustu lidé drželi půst a odříkali si maso. A vymýšleli, co bychom si mohli odříct my: čokoládu, bonbóny, televizi, tablet, mobil…. Děti dostaly krátké poučení o následcích nadužívání informačních technologií. Potom už jsme se vydali na výpravu k břízkám, tam jsme si udělali oheň a opékali jsme si naše svačinky…
A aby toho nebylo málo, v pátek toho týdne nastala nečekaná sněhová kalamita. Kulíšci si ji ale (pokud se dostali do školky) náležité užili. Bylo: koulování, stavba sněhuláků, andělíčci ve sněhu, bobování a završili jsme to akcí koulení obrkoulí přes celou louku a stavbou sněhového bunkru.
Březen je měsíc knihy a děti si vzájemně nadšeně ukazovaly své oblíbené knížky, které přinesly z domova. Z každé knížky jsme přečetli úryvek nebo děti ukazovaly obrázky a říkaly, co v knížce je. Dokonce i Káča Judová nám na zpívání přinesla Fryntovy básně-Písničky bez muziky a zahrála nám, jak je zhudebnili různí muzikanti. Větší Kulíšci se učili básničky, které přednášeli pro menší děti a také pro knihovnici Šárku, kterou byli navštívit v knihovně. Tam se děti dozvěděly, jak se chovat v knihovně a ke knížkám aby vydržely. Jak si půjčit knížky a také se dozvěděly o Hansi Christianu Andersenovi, který psal pohádky pro děti.
V dalším týdnu jsme se zabývali pobytovými znameními-tedy jak poznáme, že v lese byla zvířátka, když skoro nikdy žádná nepotkáme (protože hrozně křičíme a zvířátka utečou). Jsou to třeba různé bobky, okousané šišky, děravé ořechy, stopy v blátě, chlupy, skořápky, peříčka, soví vývržky atd. Tyto věci jsme si ukazovali z minula nashromážděné v košíčku a potom jsme je hledali v lese. Ze začátku jsme nic moc nenašli, ale jak týden postupoval, stále se to zlepšovalo. V pátek už jsme našli 2 roztrhané ptáky, stopy, srst, ulity, bobky…no skoro všechno. V lese, když konečně zapršelo jsme nalezli stopy pejsků a také srnčí stopy, které jsme společně odlili do sádry. Předškoláci v návaznosti na tuto činnost si potom vyráběli vlastní otisky přírodnin do keramické hlíny, které si odlili sádrou a obarvili vodovými barvami. Také jsme dali do lesa spát skřítka Zimníčka a s nadějí očekávali vílu Jarněnku.
Už jsme si chystali jarní písničky (Čáp letí přes moře a Vrby se nám zelenají). Už jsme začali zase trochu víc cvičit. Nejlepší na cvičení s dětmi je Káťa, která děti učí jak se protáhnout i různé pohybové hry s obručemi a Zlatou bránu a Škatulata…  A přišlo JARO
A na stezce víly Jarněnky děti splnily jarní úkoly a našly vílu, která hlídala POKLAD…SEMÍNKA. Tak jsme učinili pokus: některá semínka jsme zasadili do kelímku a děti si je vzaly domů a až jim povyrostou, přinesou je zasadit do Kulíšku. A jiná semínka jsme s dětmi zasadili do našeho vyvýšeného záhonu a zaléváme je. Schválně, která semínka vyrostou dříve.
Jarní děje pozorujeme i v lese: hlavně vykvetlé kytičky a také ptáčky. U lesní vany hnízdí pár datlů a také jsme vypozorovali brhlíka-malého šedého ptáčka s páskou přes oko, který umí šplhat po kmenech i hlavou dolů a dělá si hnízdečku v dutině stromu.
Protože nezanedbáváme ani kulturu, navštívili jsme s dětmi galerii Uhelný Mlýn. Někteří Kulíšci ráno ještě nevěděli, co je to ta GALERIE a jak se tam mají chovat. Ale hned jsme to napravili. V galerii na nás čekala lektorka Anička, která nás provedla výstavou a učila děti, jak můžou umělecká díla vnímat. Potom jsme se pustili do vlastního tvůrčího procesu. Dostali jsme papír, který jsme měli za úkol zmačkat, narovnat a potřít vodou s příměsí černé tuše. Po zaschnutí jsme ve zvýrazněných záhybech papíru hledali, co nám připomínají. To jsme obtáhli tenkým fixem a potom dotvořili anilinkami. Bylo skvělé pozorovat, jak dlouho u tvorby někteří malí Kulíšci vydrželi!!!
Poslední týden v březnu se nesl v duchu přípravy na slavnost vynášení Morany. Naučili jsme se písničku do průvodu Nesemy Mařenu a také hitovku Morena, Morena. Figuru Morany jsme s dětmi každý den zdokonalovali. Nejdříve jsme našli 2 klacky a svázali do kříže, Potom jsme naplnili papírové tašky suchým listíčkem a klacíky a udělali z nich hlavu a tělo. Další den jsme nasbírali březové větvičky na vlasy a následující den jí oblékli a vlasy připevnili. Už zbývá jen namalovat obličej a navléknout korále z vyfouklých vajec. Abych nezapomněla, také jsme s dětmi upekli jarní perníčky, které se budou na slavnosti pojídat.
Vír událostí nám také přivál do školky ukrajinského chlapce Makara, který si zvyká na kolektiv a doufáme, že se mu s námi bude líbit.
Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.