Říjen 2019

V měsíci říjnu jsme si začali všímat, co všechno se děje na podzim, co nám ten skřítek podzimníček chystá. Že se zbarvují stromy, ptáčkové odlétají do teplých krajin a že také rostou houby. Zpívali jsme si píseň Zazpívala vlaštovička, zahráli si na neposedné houbičky a vydali se do lesa. Začali jsme chodit na výpravy i na jiná místa. Například k pirátské lodi, která v lese zbyla po pirátském táboře, i plachta zůstala zachovalá. A podzemní bunkr také vydržel. Jedlých hub jsme v lese nešli pomálu, jen samé prašivky a choroše, zato jsme si jich spoustu vymodelovali z těstové modelníny, která se po nějaké době přeměnila na barevný sliz : ) Navštívili jsme i místo, kde je krmelec a zjistili, že krom soli v něm není vůbec nic k jídlu. Zato jsme si u něj zahráli skvělou hru na Ptáčky a kočky – věřte bylo to vzrušující a napínavé a hráli opravdu všichni!

S postupně opadávajícím listím jsme si začali zpívat něžnou píseň Lístečku dubový, která je nehynoucím hitem a baví děti každý rok znovu. Mezi listím jsme se učili o zelenině, nechyběla ochutnávka ani vaření tradiční bramboračky na ohni. Druhá parta vařila zeleninu dušenou a k tomu si opékala topinky a vůbec nevadilo, že v době oběda trošku pršelo. Na karimatce poblíž ohně nám dělala střechu bříza a na chuti to nikomu neubralo.

Naše nová lesní paní učitelka Katka nás nejdnou pěkně protáhla. Rozcvičky s básničkami o šaškovi, o javoru, o myšičce nebo žábě, co leze po žebříku, doplnila přeskoky přes kládu nebo probíháním pod lanem. Kulíšci budou brzy opravdu šikovní!

V druhé půlce listopadu nás čekalo skvělé lesní téma-stromy. S písní o lístečku dubovém jsme se jich naučili spoustu. A z jejich větviček a lístečků, za pomoci barevných klubíček vlny, jsme s dětmi vykouzlili nádherné lesní obrázky. Děti říkaly, že jsou to televize : ) Nejvíc jsme jich vyrobili na dubovém plácku – to je od Kulíšku pořád po žluté nahoru a moc krásně se tam hraje, jen si musíte dát pozor, protože jste často bombardováni opadávajícími žaludy. Barevné stromy jsme v pátek společně oslavili na Slavnosti barevného listí, která se báječně vyvedla.

Nezůstali jsme ale jen u listnáčů-s písní Byla jedna šiška jsme se naučili i jehličnaté stromy. Své znalosti děti otestovaly, když měly za úkol sbírat do plata od vajíček listy, jehličí a plody podle obrázkového návodu. Kdo úkol splnil, toho jsme pohoupali v plachtě (a tak to splnili všichni). Lístečky jsem také lepili a dělali frotáž, dávali si je za čepice, jakože jsme králové a královny nebo jsme je jen tak vyhazovali do vzduchu a radovali se, jak padají. A předškoláci dostali báječné pracovní sešity- celé jen o stromech!

Poslední týden už byl ve znamení dušiček. Dušičky věrný, nejste všechny stejný. Některý jste bílý, některý jste černý. Copak to asi znamená? Po jakých činech nám dušička černá a kdy nám bělá? Zapálíme svíčku za všechny lidi, co už umřeli a vydlabeme si dýni, která bude svítit ve tmě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kronika libčických kulíšků. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.